Hvad er en god psykolog?

sliderhelle3

Mange synes det er svært at vælge en psykolog – hvordan ved man om en psykolog er kompetent? Når man spørger andre til råds har de måske vanskeligt at gengive hvad der foregår og har måske heller ikke altid lyst til at dele det, der sker. Nogle gange er det måske bare en følelse af lettelse man går ud med, andre gange husker man psykologens ord præcis som de faldt og gør en forskel. Og så sker der også ofte noget mellem samtalerne – måske lykkes man med at tænke, føle eller gøre noget helt andet end man plejer og kommer opmuntret tilbage fordi noget har flyttet sig.

Hvad er en god psykolog?

Det er selvfølgelig vigtigt, du umiddelbart føler dig tryg, at der er kemi og en god forbindelse mellem dig og din psykolog. Derudover skal der også være en form for kontrakt: Hvad er det vi skal sammen, hvordan gør vi det, og hvorfor gør vi det? En god psykolog forklarer indledningsvist, hvad det er for en opgave I sammen står overfor, og arbejder på, at I får en fælles forståelse af, hvad der er galt og hvad der skal være i fokus. Nogle gange spørger psykologer i supervision hos mig hvad man så gør, når klienter ikke har en ide om hvad der er galt? Så kan jeg sige, at det kunne lyde som om det kunne være en ide at finde ud af hvad det er der gør, at du har det skidt, og sætte ord på det, der er galt – om du er enig i det: At det kunne være fokus – at arbejde på at forstå hvad der sker med dig og få et sprog for det.

Nogle gange kommer klienter og siger de har en depression, præstationsangst eller stress – det er kun overflade symptomer og altså ikke det egentlige problem: Det, der er problemet, er de psykologiske vanskeligheder, som forårsager disse problemer. Og en god psykolog er interesseret i dig – ikke kun din diagnose. Følelsesmæssig smerte – hvad enten vi kalder det stress, angst eller depression – er en del af dit personlige landkort og vævet sammen af forhold som f.eks. hvordan du lever dit liv, hvordan du relaterer eller ikke relaterer dig til andre, hvordan du ser på dig selv, hvad du ønsker, savner og frygter.

Et eksempel

Lad os sige du henvender dig, fordi du har fået stress, men ikke forstår hvorfor og nu er der mange ubehagelige symptomer – du sover dårligt, føler uro og har om morgenen slet ikke lyst til at tage på arbejde – et arbejde du altid har været glad for. I samtalen bliver det klart, at du for et år siden fået en ny rolle i din organisation – rollen er dog stadigvæk noget uklar, du har forsøgt at få hjælp til at afklare det, men uden held. Det har løbende gjort dig usikker og er begyndt at påvirke din løsning af din opgave og dine relationer til dine kollegaer. Du savner din gamle rolle, din relationer, møderne du gik til og føler dig nu afkoblet. Du savner i virkeligheden også mere ledelse og sparring, men din leder gør det jo så godt hun kan, og hun er også under pres. Samtidig har du nogle forestillinger om, at det ikke burde påvirke dig og du jo bare kan arbejde derudad – det er jo et grundvilkår, at der er forandringer på alle arbejdspladser. Som barn har du altid fået at vide at ’man kan hvad man vil’ – det er din mere ubevidste indstilling, så selvkritikken begynder at sætte ind overfor dig selv – hvorfor passer du nu ikke bare dit arbejde? Disse indre og ydre konflikter kan gøre du føler dig stresset. En god psykolog tilfører dig viden og teori om f.eks. rolle, ledelse og grupper, og hjælper dig at forstå, hvad der også foregår under overfladen, hvilket kan give dig en ny måde at tænke om dig selv, din situation og i sidste ende nye handlemuligheder.

Du skal kunne svare ja til 6 ud af 8 nedenstående spørgsmål – så er du i hænderne på en god psykolog:

1. I starten af samtalen talte vi om hvad jeg ønsker at få ud af forløbet
2. Undervejs i samtalen havde jeg en god fornemmelsen af, at psykologen virkelig kunne forstå mig
3. Jeg følte, at psykologen havde respekt for mig og ikke talte ned til mig
4. Mit mål var omdrejningspunkt for samtalen
5. Jeg kunne generelt godt lide psykologens metode
6. Psykologen afsluttede samtalen med en evaluering af samtalen – her fik jeg lov til at vurdere, hvordan det gik
7. Jeg var efterfølgende glad for hele samtalen
8. Jeg har et håb om, at forløbet kan komme til at hjælpe mig


Stress & Stresshåndtering

Stress & Stresshåndtering

I et stresshåndteringsforløb er målet hjælp til selvhjælp. I forløbet fokuseres på at forandre og forholde sig til de individuelle og arbejdsmæssige situationer, der skaber stress.

Læs videre

Psykodynamisk Coaching

Psykodynamisk Coaching

Psykodynamisk coaching er et effektivt redskab til at arbejde dybt, koncentreret og målrettet med dig selv som leder eller medarbejder.

Læs videre

Krisehjælp & Konsultation

Krisehjælp & Konsultation

Jeg yder akut krisehjælp, hvis du står i en situation, hvor du, din familie, kollegaer eller medarbejdere har akut brug for hjælp her og nu.

Læs videre

Terapi & Personlig udvikling

Terapi & Personlig udvikling

Psykoterapi giver dig mulighed for at afklare vanskeligheder, som du gentagne gange synes optræder i dit liv.

Læs videre